چه افرادی نیاز به دستگاه اکسیژن ساز دارند؟
برخی از بیماری های حاد ریوی، تنفسی، آسمی، پونومی و قلبی عروقی منجر به کاهش سطح اکسیژن خون افراد میشود. در چنین شرایطی پزشک معالج برای بیمار تامین اکسیژن لازم ریه دستور استفاده از اکسیژن را صادر میکند. اگر نمیدانید چه دستگاهی برای بیمار شما مناسب است و چه معیارهایی را برای خرید دستگاه اکسیژن ساز خانگی باید در نظر بگیرید، پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا انتها دنبال کنید تا بتوانید مناسبرترین و مقرون به صرفه ترین دستگاه اکسیژن ساز را متناسب با شرایط بیمارتان تهیه نمایید.
دستگاه اکسیژن ساز چیست؟
هوایی که در حال تنفس آن هستیم تقریباً از 78% گاز نیتروژن (N2) و 21% گاز اکسیژن (O2) تشکیل داده است. در صورت بروز بیماری دیگر این 21% مولکولهای اکسیژن پاسخگوی نیاز بدن انسان نخواهد بود و سطح اکسیژن خون با افت مواجه میشود. بنابراین در چنین شرایطی استفاده از اکسیژن مازاد میتواند سلامت جسم ما را تضمین کند. دستگاه اکسیژن ساز برقی یا کپسول اکسیژن انتخاب هایی هستند که میتوانند کمبود اکسیژن را جبران کنند. شاید شما هم در مورد تفاوت بین دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن دچار سردرگمی شده باشید. چه تفاوتی بین دستگاه اکسیژن ساز خانگی و کپسول اکسیژن ساز است؟ اگر بخواهم یک تعریف کلی از اکسیژن ساز ارائه دهم، دستگاهی است که هوای محیط با خلوص اکسیژن 20.9% را تبدیل به اکسیژن خالص با خلوص 90% به بالا کند و در اختیار بیمار قرار دهد. به دستگاه اکسیژن ساز، اکسیژن ساز برقی، اکسیژن ساز خانگی، اکسیژن ساز قابل حمل، اکسیژن ساز مبله و اکسیژن ساز ایستاده نیز میگویند. اکسیژن سازها فقط با برق شهر کار می کنند و نیاز به شارژ گاز اکسیژن ندارد. دستگاه اکسیژن ساز میتوانید خیال شما را از بابت تامین اکسیژن بیمار در منزل در طول 24 ساعته شبانه روز راحت نماید.
انواع دستگاه اکسیژن ساز
دستگاه های اکسیژن ساز به دو دسته تقسیم می شوند:
اکسیژن ساز خانگی (برقی)
اکسیژن ساز خانگی (برقی) رایج ترین نوع اکسیژن ساز در دنیاست. مزیت اصلی اکسیژن ساز برقی، تولید پیوسته اکسیژن، توع تولید اکسیژن در ظرفیت های 5، 8 و 10 لیتر در دقیقه، طول عمر بالا دستگاه و نیز هزینه نسبتا ارزان سرویس آنهاست. طراحی و ارگونومی محصولات هر شرکت متفاوت بوده ولی عملکرد تمامی آنها یکسان است. تنها ضعف این دستگاه ها نیاز دائمی به برق شهر بوده و در صورت قطع برق امکان تولید اکسیژن وجود ندارد. بنابر موارد ذکر شده از این دستگاه ها بیشتر در مراکز درمانی و منزل استفاده می شود.
اکسیژن ساز 5 لیتری یوول yuwell
41,500,000 توماناکسیژن ساز 5 لیتری نایدک Nuvo
52,000,000 توماناکسیژن ساز 5 لیتری چویس پلاس مدل SZ-5BW
38,000,000 توماناکسیژن ساز چویس پلاس 10 لیتری
اکسیژن ساز سوشیا 5 لیتری مدل نفس یار SA5
اکسیژن ساز اکساز 5 لیتری مدل O5
اکسیژن ساز 5 لیتری EGT احیاگستر
اکسیژن ساز 8 لیتری نایدک مدل Nuvo
اکسیژن ساز 10 لیتری سوشیا مدل نفس یار SA10
41,000,000 توماناکسیژن ساز 5 لیتری زنیت مد Konsung
34,000,000 توماناکسیژن ساز 10 لیتری EGT احیا گستر
45,000,000 توماناکسیژن ساز پرتابل همراه (باطری دار)
اکسیژن سازهای پرتابل (باطری دار) با هدف اکسیژن رسانی برای بیماران در اماکن مختلف (خودرو، تردد شهری، کوهنوردی و …) تولید شد. بنابراین مزیت اصلی اکسیژن ساز پرتابل، وزن بسیار کم، ابعاد کوچک، عدم نیاز به برق شهر (باطری دارد)، امکان شارژ با فندکی خودرو و صدای بسیار کم انهاست. از معایب اکسیژن ساز پرتابل میتوان به تولید پالسی اکسیژن، ظرفیت حداکثری 8 ساعته باطری آنها و هزینه سرویس بالا آنها اشاره کرد.
دستگاه اکسیژن ساز همراه 5 لیتری لانگفیان Longfian Jay-1a
اکسیژن ساز پرتابل 5 لیتری کینگان Kingon P2
دستگاه اکسیژن ساز پرتابل اینوژن مدل Inogen – G5
اکسیژن پرتابل 5 لیتری آمریکایی نایدک مدل Nidek Nano
اکسیژن ساز پرتابل 7 لیتری کینگان Kingon E7
مشخصات دستگاه اکسیژن ساز
حال که یک شناخت کلی از دستگاه اکسیژن ساز پیدا کردید باید بدانید چه دستگاهی مناسب بیمارتان است و سپس اقدام به خرید دستگاه اکسیژن ساز خانگی نمایید.
1- حجم اکسیژن دهی در دقیقه
دستگاه های اکسیژن ساز خانگی در سه ظرفیت 5، 8 و 10 لیتر در دقیقه در بازار وجود دارند. برای تعیین ظرفیت اکسیژن مورد نیاز مریض، باید بدانید اکسیژن خون بیمار بصورت پیوسته در چه محدوده ای قرار می گیرد. برای این کار باید از دستگاه پالس اکسیمتر استفاده نمایید. سه حالت برای بیمار وجود دارد:
حالت اول : چنانچه عدد اکسیژن خون بیمار در کمترین حالت به زیر عدد 82% نیامد میتوانید دستگاه اکسیژن ساز خانگی 5 لیتر در دقیقه استفاده نمایید. حالت دوم : چنانچه عدد اکسیژن خون بیمار در کمترین حالت به زیر عدد 76% نیامد میتوانید از دستگاه اکسیژن ساز خانگی 8 لیتر در دقیقه استفاده نمایید. حالت سوم زمانی اتفاق می افتد که عدد اکسیژن خون بیمار زیر 75% برود. در چنین شرایطی بیمار محبور به استفاده از دستگاه اکسیژن ساز خانگی با ظرفیت اکسیژن دهی 10 لیتر در دقیقه یا بالاتر خواهد بود.
لازم بذکر است که اولا شرایط بیمارها باهم متفاوت است و این نتایج یک نتیجه تجربی کلی است و ثانیا ظرفیت مورد نیاز هر بیمار باید توسط پزشک معالج تعیین گردد.
لازم بذکر است که اولا شرایط بیمارها باهم متفاوت است و این نتایج یک نتیجه تجربی کلی است و ثانیا ظرفیت مورد نیاز هر بیمار باید توسط پزشک معالج تعیین گردد.
2- درصد خلوص اکسیژن خروجی
منظور از درصد خلوص چیست؟ حداکثر غلظت اکسیژن تولید شده توسط دستگاه اکسیژن ساز خانگی را خلوص گویند. تعیین میزان خلوص یک دستگاه فقط با سنسور خلوص سنج امکان پذیر است. اکثر دستگاه های اکسیژن ساز خانگی ایرانی و چینی بر روی صفحه نمایش خود میزان خلوص را نشان میدهند ولی در صورتی که دستگاه اکسیژن خانگی فاقد خلوص سنج باشد میتوان از دستگاه خلوص سنجی که در اختیار تجهیزات پزشکی ها است استفاده نمود. میزان خلوص یک دستگاه سالم باید بالای 90% باشد. در صورتی که قصد خرید دستگاه اکسیژن کارکرده را دارید از میزان خلوص آن اطمینان حاصل فرمایید. در این زمینه نیز میتوانید از مشاورین گروه دلوان طب راهنمایی بگیرید.
3- صدای دستگاه اکسیژن ساز
فرآیند کمپرس کردن هوا توسط کپرسور اکسیژن ساز سبب تولید صدا می شود. از انجایی که برخی مریض ها نیاز به استفاده اکسیژن در طول خواب را دارند لذا توجه به میزان صدای تولیدی دستگاه یکی از مهمترین پارامترهای انتخاب اکسیژن ساز خانگی است. شرکت های مختلف تولید کننده با بکار بردن نویزگیر و دمپرهای کنترل تا حد بسیار زیادی مانع از انتقال صدای ناخوش این دستگاه شده اند. پس حتما قبل از تهیه دستگاه از فروشنده درباره میزان صدای دستگاه اطلاعاتی حاصل فرمایید. البته لازم بذکر است که دستگاه ساخته کشور آمریکا صدای بسیار کم تری دارند.
4- خدمات پس از فروش
دستگاه های اکسیژن ساز خانگی باتوجه به کشور و شرکت سازنده بعد از میزان کار کرده خاصی نیاز به سرویس دارند. یکی دیگر از مهمترین فاکتورها در انتخاب دستگاه اکسیژن امکان تعویض زئولیت دستگاه، وجود فیلتر های هوا و آنتی باکتریایی، امکان کالیبره شدن سنسورهای فشار و خلوص سنج دستگاه باید است. اگر در زمینه تعمیر و دستگاه اکسیژن ساز و انتخاب اکسیژن ساز کارکرده سوالی دارید میتوانید با مشاورین دلوان طب در فضای مجازی یا تماس تلفنی در ارتباط باشید.
5- ابعاد - وزن و همودیفایر
ابعاد و وزن دستگاه اکسیژن ساز وجود صفحه نمایش و نمایشگر ساعت کارکرد، نمایشگر خلوص اکسیژن و امکان اتصال لیوان اکسیژن ساز از سایر مواردی است که هنگام خرید اکسیژن ساز خانگی باید به آنها توجه کنید.
هشدار در مورد نگهداری دستگاه اکسیژن ساز خانگی
- درون دستگاه دو عدد فیلتر داخی و خارجی وجود دارد که فیلتر داخلی هر 2000 ساعت کارکرد و فیلتر خارجی هر 800 ساعت کارکرد باید تعویض گردد.
- دستگاه اکسیژن ساز خانگی با برق کار میکند بنابراین در صورت قطع برق دستگاه اکسیژن رسانی نخواهد کرد.
- برای حفظ سلامت دستگاه، حتما دستگاه ایستاده حمل شود
- بدلیل اشتعال زا بودن اکسیژن، از روشن نمودن سیگار، کبریت و هرگونه مواد اشتعال زا در نزدیکی خروجی اکسیژن ساز خود داری فرمایید.
- برای خنک سازی دستگاه اکسیژن ساز از تکیه دادن دستگاه به دیوار خود داری کرده و همواره دستگاه را بر روی سینی یا سرامیک قرار دهید.
پیشنهاد ویژه دلوان طب برای خرید اکسیژن ساز
1- اکسیژن ساز خانگی 10 لیتری احیاگستر EGT
4- اکسیژن ساز خانگی 10 لیتری چویس پلاس
6- اکسیژن ساز خانگی 10 لیتری سوشیا
اکسیژن ساز 5 لیتری نایدک Nuvo
52,000,000 توماناکسیژن ساز 10 لیتری EGT احیا گستر
45,000,000 توماناکسیژن ساز 10 لیتری اکساز مدل O10
39,000,000 توماناکسیژن ساز 10 لیتری سوشیا مدل نفس یار SA10
41,000,000 توماناکسیژن ساز 5 لیتری EGT احیاگستر
اکسیژن ساز 5 لیتری چویس پلاس مدل SZ-5BW
38,000,000 توماناکسیژن ساز 5 لیتری زنیت مد Konsung
34,000,000 توماناکسیژن ساز 5 لیتری یوول yuwell
41,500,000 توماناکسیژن ساز 8 لیتری نایدک مدل Nuvo
اکسیژن ساز اکساز 5 لیتری مدل O5
اکسیژن ساز چویس پلاس 10 لیتری
سوالات رایج در مورد دستگاه اکسیژن ساز خانگی
ابتدا توسط پالس اکسیمتر انگشتی، اکسیژن مریض را اندازه بگیرید. در صورتی که عدد آن در کمترین حالت 82% باشد ( اکسیژن 5 لیتری) یا اگر کمترین عدد آن 70% باشد (اکسیژن ساز 8 لیتری) و اگر اکسیژن مریض کمتر از 70 باشد (10 لیتری) مناسب است. البته این اعداد تجربی هستند و هر مریض باید طبق تجویز پزشک خود و متناسب با شرایط خود اقدام به خرید اکسیژن ساز نماید.
خیر، دستگاه اکسیژن ساز برقی برای تولید اکسیژن فقط نیاز به برق شهر دارد.
کپسول اکسیژن حاوی گاز فشرده اکسیژن است و پس از اتمام ان نیاز بهانتقال کپسول به مراکز خاص و شارژ مجدد دارد در صورتی که دستگاه اکسیژن ساز میتواند بدون شارژ گاز تولید گاز خالص اکسیژن نماید.
اکسیژن گازی کاملا خشک بوده و ممکن است بیمار هنگام استفاده از آن دچار خشکی دهان و بینی شود. تولید کنندگان امکانی را فراهم کرده اند که توسط یک لیوان آب اکسیژن ساز (همودیفار) علاوه بر مرطوب کردن اکسیژن به باکتری زدایی آن نیز کمک میکنند. لیوان اکسیژن ساز علاوه بر نقشش مرطوب سازی وظیفه آنتی باکتریالی نیز دارند و سببب از بین رفتن باکتری های موجود در اکسیژن تولید شده می شود.
در صورت داشتن گارانتی به شرکت مربوطه و در صورت اتمام یا نداشتن گارانتی برای خدمات تعمیر و سرویس میتوانید با کارشناسان فنی شرکت دلوان طب تماس گرفته و راهنمایی بگیرید.
در صورتی که خرید اکسیژن ساز برای شما به صرفه نیست میتوانید دستگاه اکسیژن برقی را اجاره کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاوران دلوان طب در ارتباط باشید.
دستگاه اکسیژن ساز از موتور کمپرسور، فیلتر داخلی و فیلتر خارجی، ماسک اکسیژن، سوند نازال اکسیژن، لیوان مرطوب کننده، و نبولایزر تشکیل شده است.