تنفس

اکسیژن ساز یا کپسول اکسیژن؟

اکسیژن ساز

فهرست مطالب

سطح اکسیژن خون افراد، اطلاعات خوبی در مورد نحوه توزیع اکسیژن در بدن از ریه به تک تک سلولها ارائه میدهد. بنابراین کنترل سطح اکسیژن خون از مهمترین پارامترهای علائم حیاتی یک فرد میباشد.اندازه گیری اکسیژن خون با پالس اکسیمتر احتمالا برای شما هم پیش آمده است که هنگام مراجعه به مراکز درمانی، پزشک از شما میخواهد برای مریض دستگاه اکسیژن ساز خانگی تهیه کنید و معمولا اطلاعات کاملتری در اختیارتان قرار نمی دهد. هموطنان عزیز در چنین شرایطی دچار سردرگمی می شوند. سوالاتی که اغلب برایشان پیش می آید: درصورت اتمام اکسیژن چه باید کرد؟ این دستگاه ها برقی هستند یا مکانیکی؟ از کجا میتوان دستگاه اکسیژن ساز تهیه کرد؟ و …

با ما همراه باشید تا شما را در انتخاب مناسبترین و مقرون به صرفه ترین دستگاه اکسیژن ساز همراهی کنیم.

تعریف اکسیژن ساز و انواع آن

دستگاه پزشکی که بتواند گاز اکسیژن را تولید و سپس آن را طریق ماسک نازال وارد ریه فرد بیمار کند اکسیژن ساز نامیده میشود. دستگاه اکسیژن ساز به دو صورت مکانیکی و برقی  قابل استفاده است.

1- کپسول اکسیژن

اکسیژن ساز

اکسیژن ساز مکانیکی یا کپسول اکسیژن، سیلندری است که داخل آن با گاز اکسیژن پر شده و به محض اتمام گاز، اکسیژن رسانی به مریض قطع می گردد. این کپسول ها در ابعاد مختلفی ساخنه می شوند که رایج ترین آن ها کپسول های 10 لیتری و 40 و لیتری می باشند.

مهمترین مزیت کپسول عدم نیاز به جریان برق می باشد و در حقیقت هرگونه نگرانی از بابت قطع ناگهانی جریان برق برطرف می گردد. در نقطه مقابل اتمام گاز درون کپسول، نیاز به پر کردن مکرر کپسول، احتمال خطر آتش سوزی و عدم اکسیژن رسانی مداوم از معایب اصلی کپسول های اکسیژن می باشند.

2- اکسیژن ساز برقی

دستگاه اکسیژن ساز برقی با هدف تولید مداوم گاز اکسیژن ساخته شد. این دستگاه دارای یک کمپرسور برقی بوده و به کمک جریان برق هوای محیط را متراکم کرده و وارد مخازن زئولیت میکند. پودر زئولیت با گیر انداختن مولکول های نیتروژن (N2) و عبور مولکول های اکسیژن (O2) هوایی در خروجی تولید میکند که حاوی بیش از 90% مولکول اکسیژن خواهد بود.a-kind-of-home-oxygen
مهمترین مزیت اکسیژن ساز برقی، تولید مداوم اکسیژن بدون نگرانی از اتمام  آن میباشد. به عبارتی تا زمانی که جریان برق قطع نگردد دستگاه فرآیند اکسیژن رسانی را ادامه خواهد داد.

لازم بذکر است های اکسیژن ساز برقی یا خانگی هیچ نیازی به پر کردن مخازن داخلی خود ندارند.  البته این دستگاه ها حاوی مواد اولیه ای بنام زئولیت هستند که وظیفه  تولید اکسیژن را برعهده دارند که با کاهش خاصیت این مواد از میزات خلوص تولیدی اکسیژن کاسته خواهد شد. پس لازم است باتوجه به برند و نوع دستگاه بعد از گذشت حدودا 1000 ساعت از کارکرد دستگاه، سلامت زئولیت و تمیزی فیلترها توسط کارشناسان تجهیزات پزشکی مورد بررسی قرار گیرد.

 نقش باطری در دستگاه های اکسیژن در سالهای اخیر، باتوجه به کاهش ذخایر انرژی و قطعی های ناگهانی برق و همچنین بیمارانی که نیاز مداوم و بدون وقفه به اکسیژن رسانی داشتند، شرکتهای فعال در حوزه مهندسی پزشکی دنیا به سمت تولید اکسیژن سازهای پرتابل با انرژِ باطری سوق پیدا کرده اند. با ساخته شدن این دستگاه ها عملاً هرگونه نگرانی از بابت قطع ناگهانی جریان برق و عدم اکسیژن رسانی به بیمار برطرف گردید

چه کسانی به دستگاه اکسیژن نیاز دارند؟

استفاده بی مورد از اکسیژن عوارضی را در پی خواهد داشت لذا رایج ترین مخاطبین استفاده از اکسیژن عبارتند از:

اکسیژن ساز

  1. بیمارانی با مشکلات حاد ریوی که ریه قادر به تامین اکسیژن کافی نمی باشد.
  2. بیماران مبتلا به ویروس کرونا هستند که وجود ویروس منجر به عفونی شدن کیسه های هوایی ریه شده و این امر مانع از اکسیژن رسانی به جریان خون آنها می شود.
  3. بیماران آسیب دیده مغزی هستند که اختلال در علکرد سیستم عصبی منجر به عدم کارکرد برخی از اندام ها شده و سطح اکسیژن خون آنها با افت مواجه میشود.

پزشک متخصص  بعد از انجام آزمایش خون و جواب های پالس اکسیمتری (اگر نمیدانید پالس اکسیمتر چیست کلیک کنید) در صورتی که میزان اشباع اکسیژن خون بیمار از حد استاندارد پایین تر باشد برای آن فرد استفاده دائم یا موقت اکسیژن را تجویز می کنند. 

نکات لازم جهت تهیه دستگاه اکسیژن ساز

بعد از تجویز اکسیژن توسط پزشک، مهمترین نکته تهیه یک دستگاه اکسیژن ساز مناسب و مقرون بصرفه خواهد بود. انتخاب یک اکسیژن ساز برقی مناسب مستلزم دانستن اطلاعات مختصری است که اگر نیاز به دانستن آن دارید کافی است روی لینک اینجا کلیک کرده تا با خیال راحت دستگاهتان را انتخاب نمایید.

شما به این مقاله چه امتیازی میدهید؟
5/5

سوالات پر تکرار در مورد اکسیژن ساز

با توجه به تشخیص و تجویز پزشک و درصورتی که سطح اکسیژن اشباع خون فرد از حد نرمال (92%) پایین تر بیاید باید از دستگاه اکسیژن ساز استفاده نمود.

در بین برندهای آمریکایی: محصولات شرکت ایرسپ (Airsep)، نایدک (Nidek)، دویلبیس (Devilbiss) پر طرفدارتر هستند. 

در بین برندهای چینی: محصولات شرکت یوول (Yuwel)، زیکلاسمد (Zyklusmed)، زنیت مد (zenithmed) و لانگفیان (Longfian) معمولا متقاضی بیشتری دارند.

بطور کلی سطح نرمال اکسیژن اشباع خون برای افرادی که فاقد هرگونه بیماری باشند حدودا 94% به بالا می باشد.

خشک بودن گاز اکسیژن باعث خشک شدن گلوی بیمار میشود لذا از لیوان همودیفایر استفاده میکنند

بازگشت به لیست

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *